Regiodeal moet Noordoostpolder en Urk economische boost geven

Met de ondertekening van de Regio Deal Noordelijk Flevoland krijgen Noordoostpolder en Urk een sterke economische impuls. In het provinciehuis in Lelystad waren donderdagmiddag vertegenwoordigers van het Rijk, provincie, gemeenten, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen bijeen om hun handtekening te zetten onder de deal.

Zij zullen bij elkaar 30 miljoen euro investeren in een aantal projecten. De belangrijkste zijn de Maritieme Service Haven bij Urk, het verduurzamen van de IJsselmeervisserij en de verhuizing van de testbaan van de Rijksdienst voor het Wegverkeer uit Lelystad naar Marknesse. De testbaan is in de knel gekomen door de uitbreiding van Lelystad Airport. Er zijn plannen om die aan te leggen in de nabijheid van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Daar moet het Mobiliteit- en Infrastructuur Test Centrum (MITC) verrijzen.

De ondertekening stond gepland op 28 november maar door het vergaan van de garnalenkotter UK 165 Lummetje op de Noordzee werden de feestelijkheden uitgesteld. Ondertussen heeft de Raad van State een streep gezet door de plannen van de buitendijkse haven omdat er onduidelijkheid bestaat over de uitstoot van stikstof. De betrokken partijen moeten nu nieuwe plannen maken, waarin die onduidelijkheden worden weggenomen. De provincie Flevoland die trekker is van het project zegt dat er sprake is van uitstel en niet van afstel. Wethouder Geert Post van Urk is teleurgesteld over het besluit van de Raad van State over de buitendijkse haven, maar ook hij is optimistisch dat het gaat lukken.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek zegt dat de samenwerking van alle partijen ervoor zorgt dat er een opeenstapeling van geld plaatsvindt, waardoor ontwikkelingen veel sneller kunnen. Hij denkt dat de verhuizing van de RDW sowieso wel had plaatsgevonden, maar nu zijn er meer ontwikkelingen mogelijk. De economie zal daar zeker van profiteren verwacht Verbeek.

Bron: Omroepflevoland.nl

Deel dit bericht via:

Menu