RDW

De RDW gaat in de toekomst testen uitvoeren met autonoom rijdende voertuigen en truck platooning. Dit is mogelijk dankzij aanleg van een extra lange testbaan in het nieuwe RDW-testcentrum. De baan in het huidige RDW-testcentrum in Lelystad is niet lang genoeg om testen met deze innovatieve voertuigen adequaat uit te voeren. Het nieuwe testcentrum biedt uitgebreide mogelijkheden om innovatieve voertuigen en voertuigsystemen te testen.

Nieuwe locatie met meer mogelijkheden

De RDW is een, door de wet bepaalde, goedkeuringsinstantie voor voertuigen en voertuigonderdelen die een fabrikant in Europa op de markt wil brengen. Daarmee is de RDW verantwoordelijk voor technische diensten die de vereiste testen uitvoeren. De RDW test ook zelf voertuigen en onderdelen. Om deze taken goed uit te voeren is een eigen testcentrum nodig. Het huidige testcentrum van de RDW verhuist van Lelystad naar Marknesse. De nieuwe locatie biedt de RDW meer mogelijkheden toekomstig voorziene test- en markttoezichtactiviteiten uit te kunnen blijven voeren.

“Het MITC wordt dé smartmobility-proeftuin van Nederland.” – RDW

Extra lange testbaan

Centraal in het testcentrum komt een ovale hogesnelheidsbaan van maar liefst 1.700 meter lang en 400 meter breed waar voertuigen in de bochten 120 km per uur stuurneutraal kunnen rondrijden. De huidige baan in Lelystad is 1.200 meter lang. Die voldoet niet aan de eisen om in de toekomst bijvoorbeeld te kunnen testen op systemen die assisteren of ingrijpen bij het inhalen. Daarvoor is een testbaan nodig met een recht stuk van minimaal 1.100 meter lang. De nieuwe testbaan voldoet aan deze veiligheidseisen. Ook zijn in het nieuwe testcentrum emissietesten mogelijk en testen van innovatieve systemen op het gebied van remmen, sturen, snelheidsbegrenzing en stabiliteit. 

Praktijkkennis nodig

De RDW heeft het testcentrum nodig om haar rol als (Europese) goedkeuringsautoriteit uit te voeren. De RDW geeft jaarlijks circa 20.000 typegoedkeuringen af op basis van testen van derden. Om deze testen goed te beoordelen, heeft de RDW praktijkkennis nodig. Die wordt op het testcentrum opgedaan.

MITC als smart-mobility proeftuin

Met de komst van het nieuwe RDW-testcentrum wordt het MITC dé smartmobility-proeftuin van Nederland. Met de uitgebreide mogelijkheden van het nieuwe testcentrum draagt de RDW bij aan het behalen van belangrijke beleidsdoelen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en mobiliteit. De RDW wil het nieuwe testcentrum uiterlijk medio 2025 in gebruik nemen.

Menu