Stichting German-Dutch Windtunnels-DNW / LLF

De grootste windtunnel van de Stichting German-Dutch Windtunnels-DNW én van Europa staat in Marknesse. Het is een lage-snelheid windtunnel waar snelheid tot maximaal 550 kilometer per uur getest kunnen worden. De tunnel heet dan ook ‘Large-Low speed Facility’ (LLF).

Onderzoek naar vliegtuigen

De windtunnel is bijzonder geschikt om aerodynamisch en aero-akoestisch onderzoek te doen aan schaalmodellen van vliegtuigen, tijdens de start- en landingsfases. Dit onderzoek is belangrijk om vliegtuigen veilig en stabiel te houden. Ook heeft de windtunnel de juiste faciliteiten om een simulatie van het vliegtuig vlak boven de start/landingsbaan nauwkeurig uit te voeren. Dit wordt gebruikt om onderzoek te doen naar lawaaibronnen op het vliegtuig, zodat deze verminderd of zelfs helemaal weggenomen kunnen worden. De geluidsmetingen die in de LLF mogelijk zijn, zijn uniek in de wereld door de grootte van de windtunnel en de zeer nauwkeurige meetmethodieken.

“Het MITC biedt een unieke kans om actief te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van minder milieubelastende, innovatieve vervoersoplossingen. “ – DNW / LLF

Personenauto’s, bedrijfsbusjes en vrachtwagens

De afmeting van de windtunnel maakt ook dat personenauto’s, bedrijfsbusjes en vrachtwagens er prima terecht kunnen voor aerodynamisch en aero-akoestisch onderzoek. Voor vrachtwagens is de LLF de enige tunnel in Europa waar dit kan en ook al vele jaren gebeurt. Het spreekt voor zich dat een lagere weerstand van voertuigen zich direct vertaalt in minder brandstofverbruik. Dat is prettig voor de consument maar bovenal ook minder milieubelastend. Met de strengere normen op uitstoot is nauwkeuriger meting van voertuigweerstand van groot belang voor de auto-industrie. Bij de LLF is een wegsimulatie-systeem in ontwikkeling om van grotere voertuigen de weerstand nog nauwkeuriger te bepalen dan op dit moment mogelijk is. Het systeem zal in 2022 operationeel zijn, en een unieke faciliteit zijn voor de industrie.

Bijdragen aan innovatieve vervoersoplossingen

Met de komst van het RDW testcentrum en de doorontwikkeling naar een multimodaal testcentrum MITC, samen met de huidige – en toekomstige partners, ontstaan er unieke kansen. Kansen om vanuit de maatschappelijke noodzaak actief te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van minder milieubelastende innovatieve vervoersoplossingen.

Menu